≡ Menu

Slik kan du gjøre suksess med lokal fotokalender!

Fotokalender fra Ås: Ås-kalenderen 2016 med foto av John Einar Sandvand
600 solgte fotokalendere i en liten kommune ga solid overskudd i fotokassen. Kanskje det er noe du bør prøve også?

Skulle jeg tørre å gi ut en fotokalender fra Ås? Jeg var lenge i tvil. Trykkingen ville koste mye penger. Var bildene mine gode nok? Hva om jeg ikke lyktes?

Men ”Ås-kalenderen 2016” ble en mye større suksess enn jeg kunne håpe på. Folk i hjemkommunen omfavnet produktet – og det ble en svært populær julegave. For meg som hobbyfotograf ga det masse penger til å investere i nytt og dyrt utstyr.

Fotokalender noe for deg også? Bli med på “Lokalkalenderen 2017”

Nå funderer jeg på om ikke erfaringene mine kan brukes av landskapsfotografer i andre kommuner. De må være flere som kan tenke seg å gi ut en lokal fotokalender? Kanskje vi kan gå sammen om både design og trykkeriavtale? Foreløpig navn på prosjektet er “Lokalkalenderen 2017”.

Interessert? Meld deg uforpliktende på her for mer info!

 • Du kan også sende meg mail på john.einar(at)sandvand.net
Fotokalender fra Ås: Ås-kalenderen 2016 med foto av John Einar Sandvand

Dette var Ås-kalenderen

Jeg bor i Ås sør for Oslo, en vakker kommune med langstrakte åkrer og vakkert kulturlandskap.

Jeg elsker å ta bilder av landskap –og over tid er det blitt mange bilder fra Ås. Dermed kom ideen: Kanskje jeg skulle lage en fotokalender for salg?

Her er noen punkter om Ås-kalenderen:

 • 12 landskapsbilder – alle tatt i Ås. Kalenderen kostet 300 kroner.
 • Trykket på tykt silkepapir av høy kvalitet i formatet 48,5 X 48,5 centimeter
 • Kalenderen ble trykket i Krakow, Polen, hvor jeg er annenhver uke på jobb
 • Vi tilbød gratis levering til alle som bodde innen 4 kilometer fra Ås sentrum
 • Facebook var viktigste kanal for markedsføring, særlig den lokale gruppen “Ås kommunes venner”. Kalenderen ble hovedsakelig solgt fire steder: På nettsiden min, gjennom en basketklubb, i tre lokale butikker og ved egne salgsstands lokalt rett før jul.
 • Gjennomsnittskunden kjøpte 2 kalendere – og den ble en populær lokal julegave
 • Nesten alle kundene bodde i kommunen eller i en nabokommune.

Fotokalender fra Ås: Ås-kalenderen 2016 med foto av John Einar SandvandInteressert? Meld deg på her!

Hva gjorde den til en suksess?

Jeg trykket 700 kalendere – og solgte 607 av dem. Og dette i en kommune med under 20.000 innbyggere. Med 300 kroner per fotokalender i pris ga det en hyggelig omsetning for en hobbyfotograf.

Det var særlig tre grunner til suksessen, tror jeg:

 • Alle bildene var fra lokalmiljøet – og produktet spilte på lokalpatriotismen
 • Produktet hadde høy kvalitet – med gode bilder, stort format, nydelig trykk og fin innpakning. Dette gjorde at det ble en attraktiv julegave lokalt.
 • Jeg hadde i lang tid delt lokale landskapsbilder i en populær lokal Facebook-gruppe. Mange hadde derfor et forhold til bildene mine før jeg lanserte kalenderen.

Hva om flere blir med?

Jeg kommer helt sikkert til å gjenta Ås-kalenderen i 2017. Det gikk så bra og var så moro at det ville være dumt ikke å gjøre det en gang til. Dessuten: Nå har jeg mye mer erfaring, for eksempel med hvilke salgskanaler som fungerer.

Men så har jeg også tenkt: Det må da være mange flere lokale landskapsfotografer der ute som kunne være interessert i å lage en fotokalender for sitt lokalmiljø?

Hva om lokale amatørfotografer gikk sammen om sine prosjekt?

Skal jeg rett og slett lage en pakke for andre lokale landskapsfotografer som gjør det enkelt å gjøre det samme?

Interessert i Lokalkalenderen 2017? Meld deg på her!

Her er hva jeg kan tilby i Lokalkalenderen 2017

Dette er hva jeg tenker jeg kan tilby hvis andre har lyst til å prøve det samme i sitt marked med hjelp fra meg:

 • Masse praktisk erfaring – formulert i en egen guide. Jeg kan dele med dere nøyaktig hva som fungerte og hva som ikke fungerte. Hvilke lokale salgskanaler virket? Hvordan distribuerte vi? Hva slags nettbutikk satte jeg opp? Hvordan gjorde jeg markedsføringen? Og ikke minst: Spørreundersøkelse med 150 av kundene mine, hvor de forteller nøyaktig hva som var viktig for dem da de kjøpte.
 • Designer. Grunndesignen kan være den samme for alle de lokale kalenderne, men selvfølgelig med ulike bilder. Ved å bruker designeren jeg allerede har avtale med, kan dette dermed bli veldig billig for hver enkelt fotograf
 • Felles trykkeriavtale. Fordi jeg er ofte i Krakow, kan jeg gjøre en gunstig avtale med et av byens beste trykkerier. Prisen ble betydelig lavere enn hvis jeg hadde brukt et norsk trykkeri – og kvaliteten svært høy. Ved å gå flere fotografer sammen, kan avtalen bli enda bedre. Kalenderne blir sendt direkte hjem til deg fra Polen.
 • Felles arena – hvor vi kontinuerlig lærer fra hverandres forsøk i våre markeder. Er det en som finner på noe lurt, kan de andre kopiere.

Kort sagt tenker jeg på å lage en pakke som gjør det superenkelt for andre fotografer å gjenta prosjektet i sitt marked. Hva det vil koste, vet jeg ikke ennå.

Interessert i å bli med på Lokalkalenderen 2017? Meld deg på her!

Hjelpe hverandre

Det fine med et slikt opplegg er at ingen ville konkurrere med hverandre. Vi ville hver for oss prøve å få suksess med våre lokale prosjekter. Men fordi utfordringene er ganske like, kunne vi gitt hverandre både tips og støtte underveis.   Og med både trykking og design tatt hånd om i fellesskap, ville logistikken vært mye enklere om du skal gjøre alt på egenhånd.

Jeg har ennå ikke bestemt meg endelig for om “Lokalkalenderen 2017” blir en realitet. Det kommer an på interessen. Men hvis mange nok fotografer blir med, gjennomføres prosjektet!

Interessert i å bli med på Lokalkalenderen 2017? Meld deg på her!

Men blir det ikke veldig dyrt?

Gratis er det ikke å gi ut egen fotokalender. Særlig trykkingen koster penger – og det blir en sum å legge ut. Og hvis du ikke selger noen, vil selvfølgelig pengene være tapt. Så du må vurdere hvordan ditt marked ser ut.

Min egen kalkyle for 2016-kalenderen var at jeg måtte selge 150-200 kalendere for å være sikker på å gå i pluss.

Det tallet nådde jeg imidlertid allerede i september. Hvordan? Ved et spesielt triks jeg skal fortelle om senere 🙂

Selvfølgelig er det en risiko. Men hvis bildene dine har høy kvalitet og evner å engasjere lokalt, vil risikoen være liten, gitt at du legger skikkelig innsats i salgsarbeidet.

Er du interessert i å bli med på Lokalkalenderen 2017?

Dette er for deg som tar lokale bilder – og som ser du har materiale til å lage en lokal fotokalender.

Foreløpig er min ide litt vag. Men jeg presenterer den allerede nå for å teste om andre lokale landskapsfotografer kan være interessert i å være med på et slikt prosjekt.

Nysgjerrig?

Meld deg på her – og jeg skal holde deg orientert ettersom arbeidet beveger seg framover.

Bla gjennom Ås-kalenderen

1 comment… add one

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.