≡ Menu

Smertens smil – en reise i Kambodsja

En HIV-positiv gutt ler - uvitende om sin dystre fremtid. Fra boken "Smertens smil - en reise i Kambodsja" av John Einar Sandvand

Kjøp "Smertens smil - en reise i Kambodsja"av John Einar Sandvand herEboken “Smertens smil – en reise i Kambodsja” ble lansert i mai 2014.  Forfatter er John Einar Sandvand, tidligere Asia-korrespondent for Aftenposten. Boken bygger på en lang rekke reiser til det fattige og korrupte landet.

– “Smertens smil” er en rystende journalistisk reise i de menneskelige etterdønningene av et av de verste overgrep noe folk har vært utsatt for, forklarer John Einar Sandvand.

Smertens smil - en reise i Kambodsja. John Einar Sandvand.

Gutten på bokens forside ler, utvitende sin dystre fremtid som HIV-positiv

Opptil to millioner mennesker – en fjerdedel av landets befolkning – døde under Røde Khmers terrorregime i Kambodsja fra 1975 til 1979.

I dag er de fleste kambodsjanerne så unge at de ikke har personlige minner fra skrekkveldet. Like fullt er historien om Røde Khmer også en verkebyll i deres liv – én generasjon senere.

Når forsvinner smerten etter et folkemord? spør forfatteren.

I boken går forfatteren tett inn på korrupsjonen og maktmisbruket som fulgte i kjølvannet av revolusjonen. Han deltar i spaningen på vestlige pedofile, møter tidligere Røde Khmer-ledere, får del i sorgen til en av de få overlevende fra torturfengselet Tuol Sleng og ender til slutt ved den forfalne graven til tyrannen selv, Pol Pot.

Det er et land hvor ingen lenger stoler på hverandre.

Men hvor alle fortsatt smiler.

Kjøp "Smertens smil - en reise i Kambodsja"av John Einar Sandvand herBoken er rikt illustrert med forfatterens egne bilder fra en rekke reiser til Kambodsja. 

Smertens smil - en reise i Kambodsja. Ebok av John Einar Sandvand

Smilet sitter alltid løst i Kambodsja. Men bak skjuler det seg ofte stor smerte.

John Einar Sandvand jobbet som journalist og redaksjonell leder i Aftenposten i en årrekke. Fra 1997 til 2000 var han avisens korrespondent i Asia – med kontor i Hongkong.

John Einar Sandvand i Kambodsja

John Einar Sandvand i Kambodsja

– Perioden som Asia-korrespondent er utvilsomt den mest spennende jeg har hatt i hele min karriere, sier Sandvand, som har besøkt regionen praktisk talt hvert år siden. I 2005 ga han ut boken “Å flytte fjell – en reise i Asia” på Aschehoug forlag, som fikk meget gode anmeldelser.

Kjøp "Smertens smil - en reise i Kambodsja"av John Einar Sandvand her“Smertens smil” har mottatt støtte fra Det faglitterære fond – og bygger på en rekke reiser til Kambodsja siden 2008. Boken er skrevet som en reiseskildring, hvor forfatteren møter mennesker som forteller om sine liv og kamp for å skaffe seg en fremtid.