≡ Menu

Her er Kambodsjas slangegutt


De ble født på samme dag i Kambodsja. Fem meter senere var pytonslangen Cham Roeun fortsatt den unge guttens beste venn.

Jeg hadde hørt historier om Sambath. Han ble kalt “Kambodsjas slangegutt”. Den unge gutten og den mer enn fem meter lange pytonslangen skulle være uatskillige, fikk jeg høre.

En utrolig historie! Så vi bestemte oss for å dra på besøk, min tolk Soratha og jeg. Fortellingen er en del av min ebok “Smertens smil – en reise i Kambodsja”.

Kjøp "Smertens smil - en reise i Kambodsja"av John Einar Sandvand herBåde Sambath og slangen er like gamle. Faren til Sambath merket at noe beveget seg under sengen til den nyfødte babyen. Da han løftet madrassen, fant han en babyslange, bare 50 centimeter lang.

Slangen skulle få bli, bestemte faren. Det måtte være et tegn fra høyere makter, mente han.  Slik gikk det til at de to vokste opp sammen.

Fem meter lang

Slangegutten Sambath og han kjæreste venn, Cham Roeun. Foto: John Einar Sandvand

Slangegutten Sambath og han kjæreste venn, Cham Roeun. Foto: John Einar Sandvand

Og de skulle komme til å tilbringe all tid sammen, også da slangen la på seg meter etter meter. I mange år sov også Sambath ved siden av slangen. Men da den passerte fem meters lengde, begynte det å bli litt trangt på gutterommet – og slangen fikk sitt eget lille tilbygg.

– Har du lyst til møte Cham Roeun? spurte faren da jeg kom på besøk.

Selvfølgelig! Det var jo derfor vi var der!

Fem personer bøyer seg ned rundt slangen. De spenner føttene, tar godt tak rundt Cham Roeun og drar henne frem . Aller først går Sambath, som ler mens han forsøker å holde hodet til slangen. Det er ikke lett. Cham Roeun bukter og vrir seg, som om den slettes ikke vil la seg styre av menneskeflokken.

            På gårdsplassen kveiler slangen seg sammen i en slags spiral. Sambath kaster seg oppå og legger seg bakover. Mens slangen fortsetter å vri seg, slapper Sambath av som om han ikke har gjort noe annet.

Ektefeller i forrige liv

Cham Roeun betyr “lykke”. Og en lokal spåmann hadde forklaringen på hvorfor gutten og slangen ble så gode venner: Det hadde vært ektefeller i et tidligere liv!

Og Cham Roeun var noe enda mer: Hun brakte lykke, ikke bare til den lille familien, som er mye mindre syke enn tidligere, men også til andre mennesker. Hver helg kommer mennesker på besøk for å be til slangens ånd foran det lille alteret.  De håper på helbredelse, at slangen skal hjelpe dem til å bli kvitt smertene.

            – Og mange har fått hjelp, sier Oun Samol.

            – Hodepine, kneproblemer, svakt syn … Jeg kunne ramse opp mange slags plager hvor folk har fått hjelp.

            Og da er det jo også passende med en liten donasjon. Oun Samol har satt opp en liten bøsse i slangerommet til formålet. Der legger alle som besøker slangen, igjen en liten gave. Slik har han råd til å kjøpe kyllinger den kan spise. 

Sambath strekker seg ut på slangen Cham Roeun for å slappe av i sola. Foto: John Einar Sandvand

Sambath strekker seg ut på slangen Cham Roeun for å slappe av i sola. Foto: John Einar Sandvand

 

Slangemøte

Også jeg får møte Cham Roeun. Sambath flirer av meg når jeg skvetter til side. Slangen er sterk. Og kraftig. Det er en underlig opplevelse å prøve å holde et så kraftig dyr.

Slangen er både sterk og kraftig - og hjertet satt litt i halsen da jeg skulle forsøke å holde den.

Slangen er både sterk og kraftig – og hjertet satt litt i halsen da jeg skulle forsøke å holde den.

Slangevideo

Jeg satte sammen en video etter møtet med Kambodsjas slangegutt i 2008. Videoen kunne absolutt vært bedre laget. Likevel slo den an på YouTube. Hittil er den blitt sett av nesten 550.000 mennesker!

Her er videoen:

Og hele historien om Kambodsjas slangegutt finner du selvfølgelig i eboken “Smertens smil – en reise i Kambodsja”. Jeg blir veldig glad om du kjøper:)

Kjøp "Smertens smil - en reise i Kambodsja"av John Einar Sandvand her
0 comments… add one

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.