LOKAL POSISJON: Her er første steg for å sikre en vellykket fotokalender på ditt hjemsted: Sørg for å bygge en lokal posisjon som dyktig fotograf!
Lokalkalenderen 2017: Guideartikkel 1 av 10
Dette er første av 10 guideartikler om hvordan du kan lykkes med å gi ut en lokal fotokalender. Alle artiklene er basert på mine erfaringer med “Ås-kalenderen 2016”. Neste artikkel publiseres 6. mars.
Meld deg på her for å følge “Lokalkalenderen 2017”!
Mange tror at bare produktet er godt nok, så selger det. Slik er det ikke. Å lykkes med et produkt, enten den er en fotokalender eller noe annet, krever nøye forberedelser.
Startpunktet
Jeg antar at du som leser dette er en dyktig amatørfotograf som ønsker å gi ut en lokal fotokalender for ditt hjemsted. Du tenker du har masse gode bilder – og at mange sikkert vil være interessert i en slik kalender. Så nå ser du for deg hvordan kalenderen skal se ut – og tenker at bare produktet blir godt nok, så vil det selge flott. For hvem vil ikke ha en nydelig lokal fotokalender?
Stopp litt!
Vent! Ikke ta noe for gitt!
Til og med før du begynner å tenke på hvordan fotokalenderen din skal se ut, er det en ting du må sørge for er på plass:
Har du bygget en lokal posisjon som dyktig fotograf?
Kjenner målgruppen bildene dine?
Vet de at du er flinkere enn de fleste til å vise fram det vakre i lokalsamfunnet deres?
Bered grunnen nå
Så før vi i det hele tatt diskuterer hvordan din fotokalender kan se ut: Nå er tiden for å berede grunnen!
Du trenger å plassere deg selv i folks bevissthet som en drivende dyktig lokal fotograf med flotte bilder av omgivelsene der dere bor.
Kanskje har du allerede den posisjonen? I så fall handler det om å forbedre den – og minne folk om det. Hvis ikke: Her følger en rekke tips om hvordan du kan starte med å bygge posisjonen.
Tro meg: Dette vil gjøre stor forskjell når du skal starte å selge kalenderen din til høsten! Hvis folk vet hvem du er og har sett mange av bildene dine, er det også mye mer sannsynlig at du vil kjøpe kalenderen din.
Her følger noen tips om hvordan du kan etablere en lokal posisjon som fotograf.
Tips 1: Del bildene generøst lokalt
Skal du lykkes med å selge et fotoprodukt lokalt, må du også være synlig lokalt. Det betyr å vise fram bildene dine!
Det kan være mange steder å vise fram bildene, og vi kommer tilbake til disse. Men første punkt er holdningen din. Du har liten sjanse til å lykkes hvis du holder bildene for deg selv. Folk trenger å se dem. De trenger å bli minnet om deg og bildene dine.
Tips 2: Finn en lokal nisje
Jeg tar mye bilder og deler i mange kanaler. Ofte får jeg også mange hyggelige tilbakemeldinger.
Og jeg oppdaget at jeg aldri fikk så ros som når jeg delte lokale landskapsbilder fra Ås med andre innbyggere i kommunen. Til tider ville skryten nesten ingen ende ta. Bildene var kanskje ikke unike i seg selv, men jeg oppdaget at jeg mer eller mindre var den eneste som tok slike bilder fra nettopp vår kommune. Og dette gjorde meg unik.
Her ligger en hemmelighet. Det handler ikke nødvendigvis om at bildene er de flotteste landskapsbildene som finnes. Det handler om at de er de beste innenfor en bestemt nisje.
Og når vi snakker om lokale fotokalendere, kan nisjen være veldig smal. Det betyr at selv om andre er dyktigere fotografer, kan du likevel være best i en nisje. Er du fra Fitjar (kommune nord på Stord) og ingen tar så flotte landskapsbilder lokalt som deg? Da er du best i en nisje! Det spiller ingen rolle om det er andre som blir kåret til årets norske landskapsfotograf! Hvorfor? Fordi det er du som tar alle bildene fra Fitjar – og er best i ditt lille lokalsamfunn!
Og hva hvis det allerede finnes andre dyktige lokale landskapsfotografer? Da må du finne en annen nisje. Kanskje du tar de flotteste bildene av kjente lokale bygninger. Kanskje du klarer å fange folkelivet på ditt lille sted på en særegen måte. Kanskje du er best på å fange detaljer i naturen. Jeg vet ikke. Men jeg vet at det er lurt å finne en nisje hvor DU er best!
La meg gi deg et eksempel fra Ås:
Jeg tror jeg har skapt meg en posisjon som en dyktig lokal landskapsfotograf.
Men en annen lokal hobbyfotograf, Roy Hansen, har en enda smalere lokal nisje. Han er ekspert på å ta fantastiske bilder av nordlys i Ås!
Nordlys er vanligvis noe vi forbinder med Nord-Norge – og ikke noe vi (les: de fleste av oss) ser sørpå. Men Roy har gjort det til sin store hobby å følge nordlysvarslene og gå ut på mørke steder i Ås for å fange nordlyset selv sør for Oslo. Og han tar fantastiske bilder som får lokalbefolkningen til hver gang å bli fascinert over nordlyset de selv ikke oppdaget!
En sær nisje, kanskje. Men en tydelig nisje. Og ingen i Ås tviler på at Roy Hansen er den beste lokale nordlys-fotografen!
Poenget er kun dette: Finn din lokale nisje!
Tips 3: Ha din egen fotoside
Skal du bygge en lokal posisjon, må du også ha et sted folk kan finne og følge deg.
Det kan være din egen nettside.
Eller det kan være en fotoside på Facebook.
Eller aller helst: Begge deler!
Selv bruker jeg min personlige nettside Sandvand.net som hovedsted for folk som vil finne informasjon om mine fotoaktivieter. Fordelen med å ha min egen nettside er at jeg har full kontroll.
Men jeg har også en fotoside på Facebook: John Einar Sandvand Photography.
Facebook-siden gjelder hele min fotoaktivitet, ikke bare det jeg gjør lokalt i Ås. Men den gir en en synlighet for meg som amatørfotograf, og mitt lokale publikum kan sette meg i en større sammenheng. Den får meg også til å fremstå som en fotograf som strekker seg videre enn bare vårt lille Ås.
Viktigst er det at Facebook-siden gir meg troverdighet. At jeg nå har 2100 mennesker som liker meg, hjelper selvfølgelig. Men selv uten så mange følgere, gir en egen fotoside på Facebook økt troverdighet. Det viser at du er seriøs, at du vil noe med din fotografering.
Tips 4: Finn lokale fora å dele bilder i
Dette er et veldig viktig tips!
For meg ble det lokale forumet Facebook-gruppen “Ås kommunes venner”.
Med 7000 medlemmer er denne Facebook-gruppen er blitt en av de aller viktigste kanalene for lokal informasjon. Her deles alt fra bortkomne katter til de store nyhetssakene fra lokalmediene. Og selvfølgelig bilder!
Jeg delte ivrig lokale landskapsbilder i Facebook-gruppen lenge før jeg tenkte på å lage en lokal kalender. Faktisk var det den entusiastiske mottakelsen i denne gruppen som gjorde at jeg begynte å tenke på kalenderideen.
Flere ganger fikk jeg over 200 likes på bilder i denne lokale Facebook-gruppen, mye mer enn i noen andre fora.
Det fortalte meg hva som var min nisje: Lokale landskapsbilder fra Ås!
Og det gjorde at svært mange mennesker kjente meg og mine bilder da jeg endelig lanserte “Ås-kalenderen 2016”.
Det er en annen fordel med å dele i en lokal gruppe som dette: Det gir deg en sjanse til å teste gratis om målgruppen din liker hva du gjør! Hvis du ikke klarer å engasjere folk i et slikt forum, bør du kanskje tenke deg om en ekstra gang før du går videre med kalenderprosjektet.
Finnes det en lokal Facebook-gruppe i ditt marked? Hvis ikke – hvor ellers kan du nå folk i ditt lokale marked med bildene dine?
Og et ekstratips: Start allerede nå med å utforske annonser på Facebook rettet mot ditt marked. Du trenger ikke bruke mye penger – det viktigste nå er å få litt erfaring. Dette vil du trenge når du skal lansere kalenderen senere.
Tips 5: Still ut bildene lokalt
En annen måte å skape synlighet er å stille ut bildene lokalt.
Selv fikk jeg spørsmål om jeg kunne tenke meg å stille ut lokale bilder på Ås Stasjon, den nedlagte jernbanestasjonen i Ås som nå fungerer som cafe og venterom.
Jeg sa ja, og det viste seg å være et smart valg. Det var en del arbeid – og kostet også en del å få produsert bildene. Men fordi Ås Stasjon er et sted veldig mange mennesker lokalt er innom, fikk jeg god eksponering og mange ble kjent med bildene mine. Jeg klarte også å selge nok bilder til at det finansierte produksjonskostnadene og vel så det.
Så vurder om det er et velegnet sted du kan stille ut bildene lokalt – og hvor mange vil se dem. Kanskje selger du ikke så mange bilder, men det bidrar til å gjøre mange oppmerksom på deg som lokal fotograf.
Tips 6: Arrangerer lokal fotokveld – eller kurs
Dette har jeg ikke prøvd selv. Men jeg ser mange fotografer arrangerer fotokvelder eller kurs lokalt. Og dette er absolutt en annen kanal for å bygge en lokal posisjon som fotograf.
Målet er det samme: Bygg din egen troverdighet og merkevare som en dyktig lokal fotograf!
Tips 7: Test kalenderideen på lokalbefolkningen
En av de største fallgruvene ved å lansere et nytt produkt er å anta at fordi du liker ideen selv, så vil også alle andre falle for den.
Slik er det ikke.
Mange grundere har erfart at måneders hardt arbeid var bortkastet fordi folk rett og slett ikke kjøpte produktideen de hadde antatt at alle ville forelske seg i umiddelbart.
En fotokalender er mindre risiko. Likevel bør du se om du kan teste ideen på en enkel måte lokalt.
Hvordan kan du gjøre det? Det er flere måter:
- Lanser ideen om en lokal fotokalender på en lokal Facebook-gruppe – og be om kommentarer.
- Presenter produktideen for en gruppe venner og naboer – og be om synspunkter.
- Lag en spørreundersøkelse med ulike produktalternativer og priser – og prøv å få folk lokalt til å svare.
- Be folk om å registrere seg på en egen mailliste hvis de ønsker å få del i et spesielt åpningstilbud.
Selv lanserte jeg først ideen på den lokale Facebook-gruppen for Ås, slik du ser ved siden av – med et åpent spørsmål om folk syntes jeg skulle lage kalenderen eller ikke. 190 likes – og 50 overveiende positive kommentarer var et solid signal tilbake om at de var en god ide.
Men jeg tror jeg også ville vurdert å be folk om å registrere seg på en egen mailliste for å få et spesielt åpningstilbud. Hvorfor? Fordi folk flest ikke registrerer seg på en mailliste med mindre de faktisk er ganske så interessert i hva som tilbys. Med andre ord er det en god temperaturmåler for interessen.
Tips 8: Skriv om fotograferingen din
Mange mennesker ønsker å ta bedre bilder, men de vet ikke hvordan. Hvorfor ikke skrive ned en del av dine tips – og bruke lokale eksempler?
Selv har jeg skrevet flere artikler om fotografering av landskap i Ås. Den mest populære var en artikkel om 10 tips for å ta bedre landskapsbilder i Ås.
Tipsene som sådan var ikke avhengig av at du bodde i Ås – og dermed hadde artikkelen interesse langt utenfor kommunen vår. Men fordi alle eksemplene var lokale, bidro det til å styrke min posisjon som lokal landskapsfotograf.
Jeg har skrevet flere andre bloggartikler fra mine lokale fotoekspedisjoner:
Tips 9: Vær personlig og by på deg selv
Ikke bare legg ut bildene – men svar når folk kommenterer. Gi respons når de har spørsmål og forklar hvorfor du har tatt bildene som du har gjort. Og for all del: Vær en skikkelig lokalpatriot!
Folk kjøper ikke bare en kalender, men også historien som følger med. Derfor: Vær entusiastisk! Vis begeistring! Bygg relasjoner!
Tips 10: Tenk innholdsmarkedsføring!
Alle tipsene jeg har gitt her handler om det samme: Skap relevant og engasjerende innhold for målgruppen din!
I dette tilfellet er innholdet gode bilder – og kanskje også tekst og kommentarer som følger.
Markedsførerne kaller dette for innholdsmarkedsføring. I stedet for å kjøre klassiske annonser, som knapt nok virker, er det bedre å satse på å skape og dele engasjerende innhold.
Over tid vil dette bygge troverdighet og skape en relasjon. Når du så er klar til å lansere kalenderen din, har du allerede modnet markedet over lang tid.
10 guideartikler om å lykkes med en lokal fotokalender
- FORARBEIDET: Hvordan bygge en posisjon som dyktig lokal fotograf (21. februar)
- PLANLEGGINGEN: 10 tips om hva du må tenke på når du planlegger din lokale fotokalender (6. mars)
- MÅLGRUPPEN: Hvordan definerer du markedet ditt? (20. mars)
- PRODUKTET: Hva bør du tenke på når du bestemmer hvordan din fotokalender skal bli? (3. april)
- MARKEDSFØRINGEN: De lure triksene for hvordan du sørger for at folk i kommunen din kjenner kalenderen (8. mai)
- KUNDEKONTAKTEN: Slik bygger du en kundeliste – og hvordan du holder kontakten med kundene (29. mai)
- ØKONOMIEN: Hvordan ser regnestykket for en lokal fotokalender ut – og hvordan regner du det hjem? (19. juni)
- SALGSKANALER: Fem måter å selge en lokal fotokalender på – og hva jeg selv lyktes best med. (21. august)
- BESTILLING OG BETALING: Slik bygger du en enkel nettbutikk – og tar imot bestillinger og tar betalt (11. september)
- ETTER SALGET: Hvordan beholde kontakten med kundene dine (2. oktober)