Flotte Ås! Et eldorado for fotointeresserte. Men hvordan ta gode landskapsbilder i denne kommunen? Her er mine tips.
Jeg bruker mye av min fritid på å fotografere. Særlig liker jeg å ta landskapsbilder. Et av favorittstedene er min egen hjemkommune Ås i Akershus.
Etter hvert er det blitt så mange landskapsbilder fra Ås at jeg har lansert “Ås-kalenderen 2016” med et utvalg av de jeg selv liker best. Den er straks klar – og veldig mange har allerede forhåndsbestilt den.
Mange spør hva som er mine beste tips for å ta gode landskapsbilder. Så derfor har jeg satt sammen denne listen – med utgangspunkt i flotte Ås og bildene jeg bruker i kalenderen. Tipsene er beregnet på nybegynnere som liker å ta med kamera på tur.
Tips 1: Kom deg ut!
Banalt og grunnleggende: Du får ikke gode landskapsbilder fra sofaen! Tvert om må du komme deg ut i naturen. Jo flere turer du tar i det flotte Ås-landskapet, jo flere gode bilder vil du sitte igjen med.
Men husk også å ha blikket med deg når du er på tur. Se etter gode motiver – og ha kameraet klart.
Tips 2: Bruk tiden rett før og etter solnedgang
Lys skifter farge og karakter gjennom dagen. Derfor er den beste tiden å ta gode landskapsbilder de siste par timene før og like etter solnedgang. På den tiden er lyset mye varmere – og landskapet kan få et gyldent preg. Samtidig står solen lavt – og det kan kaste lange og flotte skygger.
Dette tidspunktet kan være spesielt bra i en kommune som Ås, hvor mye av landskapet består av flate åkrer. Den lave solen kan ofte skape et vakkert spill i åkrene.
Tips 3: Let etter linjer i landskapet
Komposisjon er ekstremt viktig i landskapsfotografering. Et av triksene er å lete etter linjer i landskapet. Det beste er å finne linjer som leder blikket naturlig innover i bildet.
Dette kan være vanskelig i vår kommune, rett og slett fordi landskapet er så flatt. Men ikke gi opp. Ha øynene med deg og skift posisjon. Et par skritt til siden eller hoyere eller lavere vinkel er ofte alt som skal til.
Ting som kan skape linjer i Ås-landskapet inkluderer:
- Traktorspor i åkeren
- Bekkefar
- Veier
- Skyformasjoner
- Trær
Tips 4: Komponer ut fra “det gyldne snitt”
Dette er en klassisk grunnregel i komposisjon. Tenk deg at du deler bildeflaten i tre streker horisontalt og tre streker vertikalt. Da bør du plassere det mest interessante i motivet i et av disse krysspunktene. Det skaper en mye bedre dynamikk enn om du plasserer hovedmotivet midt i.
Og husker du på forrige tips om å lete etter linjer, fungerer det veldig ofte veldig bra om disse linjene leder mot et av krysspunktene i “det gyldne snitt”.
Tips 5: Se etter fargespill i åkrene
Åkrer preget mye av Ås-landskapet.
Men åkrer skifter farger – både gjennom døgnet, gjennom sesongen og etter hva bonden velger å dyrke der.
Ofte kan du få flotte bilder hvis du finner steder hvor åkrer ved siden av hverandre har ulike farger. Det er mange slike steder i Ås.
Tips 6: Ha noe i forgrunnen
Et godt landskapsbilde viser dybde. Du føler at du blir trukket innover i landskapet.
Et tips for å få til dette er å ikke bare ta bilde av det som er langt unna, men også ha med et element i forgrunnen. Det gir med en gang dypere perspektive i motivet ditt.
Tips 7: Bruk motlyset
Mange liker helst å ta bilder med solen bak seg. Men motlyset kan ofte fungere mye bedre. Det skaper en annen dynamikk og interessante skygger.
Særlig ved åkerbilder kan motlys ofte bli svært vakkert når sollyset danser over kornaksene. Også bilder av skog og trær fungerer ofte bedre i motlys.
Tips 8: Invester i et stativ
Hvis du har lyst til å løfte landskapsfotograferingen et hakk, kan et fotostativ være en fornuftig investering.
Nesten alle bildene til denne artikkelen er tatt med fotostativ. Det er flere fordeler:
- Du får sylskarpe bilder selv når lyset blir svakere. Og ved solnedgang svekkes lyset fort. Mange av mine beste bilder er tatt så sent på kvelden at det ville vært umulig å få skarpe bilder med håndholdt kamera.
- Det gir deg muligheten til å ha mindre blenderåpning – og dermed større dybdeskarphet – uten at den tekniske kvaliteten forringes ved svakt lys
- Fotostativ åpner også for å leke med er avansert teknikker, som for eksempel HDR-fotografering, hvor du tar flere bilder med ulik eksponering av samme motiv.
Tips 9: Let etter detaljer
Noen ganger ligger de beste motivene i detaljene. Ikke bare se utover det storslåtte landskapet. Senk også blikket noen ganger eller fokuser på mindre deler av hva du ser.
Er det noen flotte linjer i åkeren? Er det en blomst som stikker seg fram? Høstblader som eksploderer i kraftige farger når sollyset skinner gjennom?
Det gjelder å ha blikket med seg.
Tips 10: Del bildene
Halve gleden ved fotografering er å dele bildene med andre. Det er også den beste måten å bli bedre på. Del både med venner og andre fotointeresserte.
For folk i Ås kan Facebook-gruppen “Ås kommunes venner” være et fint sted å dele lokale landskapsbilder. Min erfaring er at Ås-folk er rause med å heie hverandre fram.
Hvis du vil ha tilbakemelding fra andre fotointeresserte, kan Facebook-gruppen “Den glade fotoamatør” anbefales.
Sitt i alle fall ikke inne med bildene dine!