≡ Menu

Hvordan komme igang med å lese ebøker

Smertens smil - en reise i Kambodsja

Boklesing digitaliseres. Men fortsatt er ebøker fremmed for mange. Her er en guide for å komme igang.

Kjøp "Smertens smil - en reise i Kambodsja"av John Einar Sandvand herJeg ga nylig ut eboken “Smertens smil – en reise i Kambodsja”.  Erfaringen så langt har fått meg til å innse at mange fortsatt er usikre på hvordan de skal går fram for å lese en ebok. Derfor denne guiden.

Hva er en ebok?

En ebok er en bok i digital form. Verken mer eller mindre. Den kan komme i mange varianter, men til syvende og sist snakker vi om en bok som leses digitalt.

Hvor kan jeg lese en ebok?

I bunn og grunn kan enhver skjerm brukes. Men mest vanlig er:

 • Nettbrett, som for eksempel iPad
 • Mobiltelefoner
 • Dedikerte lesebrett. Det mest populære er Amazons Kindle-brett

En laptop kan selvfølgelig også brukes, men de fleste velger nok en mer mobil plattform.

De ulike plattformene har forskjellige egenskaper.

Et dedikert lesebrett med e-ink-skjerm, som for eksempel Kindle, gjenskaper lesekvaliteten på papir i svært høy grad. Dette er reflektive skjermer, som gjør at de også egner seg utmerket i dagslys, for eksempel på en strand. Ulempen er at lesebrettene fortsatt bare håndterer svart-hvitt. Et Kindle-brett er ypperlig hvis du primært skal lese tekst, men svikter hvis det er mange bilder eller grafikk.

Nettbrett som iPad har fantastisk fargegjengivelse og kan gi gode interaktive opplevelser. Det er også lett å hente inn innhold som ligger ute på nettet. Men skal du lese lange tekster, vil en del oppleve at de blir mer slitne i øynene. Nettbrett er ikke spesielt egnet hvis du vil lese i sola.

Mobiltelefoner fungerer også helt utmerket til å lese bøker. Noen synes skjermen blir liten, selvfølgelig. Men samtidig er mobiltelefonen alltid med deg. Selv hender det ofte at jeg bruker mobiltelefonen til å lese litt videre på en bok hvis jeg har noen ledige minutter og ikke har lesebrettet tilgjengelig.

Hvilke formater kommer ebøker i?

Ebøker finnes i flere formater – og de lar seg ikke alltid brukes om hverandre.

PDF har vært et populært format. En PDF-bok har “låst” layout. Det vil si at sidelayouten er låst – og sidene må forstørres eller forminskes, alt etter hvor du leser filen. Fordelen er at utgiver får presentert innholdet i nøyaktig den designen han/hun ønsker. Ulempen er at mens designet kanskje passer perfekt for iPad, så må leseren bruke masse energi på å forstørre dokumentet hvis han/hun vil lese på en mobiltelefon.

Den vanligste standarden for ebøker i dag er epub-formatet.  Dette er et format som er laget for å skalere elegant med ulike skjermstørrelser. “Smertens smil – en reise i Kambodsja” gis ut i dette formatet.  Fordelen er at innholdet tilpasser seg størrelsen på skjermen. Du kan få to spalter på iPad og en spalte på iPhone, for eksempel. Dette er en betydelig fordel hvis du skal lese samme bok på ulike plattformer. I praksis er dette standarden for de fleste ebøker i dag. Ulempen med formatet er at designeren ikke har full kontroll på uttrykket. En side på mobiltelefon ser annerledes enn hvis du ser den samme siden på en laptop. Etter min mening er dette dog et ubetydelig problem for leseren.

Fordi epub-formatet er så fleksibelt, kan du som leser for eksempel endre fontstørrelse med et klikk.

Amazon har sitt eget format, kalt mobipocket.  I praksis betyr det ikke så mye for deg som leser, all den tid dette formatet oppfører seg veldig likt epub. Mange nettbutikker, for eksempel ebok.no, tilbyr hjelp til enkelt å overføre en bok til Kindle.  Her beskrives hvordan du gjør dette. 

Hvor leser jeg ebøker?

Ebøker kan i bunn og grunn leses på to måter:

 • Som en uavhengig fil.  I så fall tar du bokfilen, for eksempel i epub-formatet, og åpner denne i en software som kan lese filformatet. På en iPad kan valget være så enkelt som å åpne filen in Ibooks. Calibre er også en gratis software mange bruker til å lese ebøker. Du kan også laste ned Adobe Digital Editions.
 • Som en del av en app. Nettsteder som selger ebøker tilbyr også ofte en egen app til å lese bøkene i. “Smertens smil – en reise i Kambodsja” selges for eksempel gjennom ebok.no, som har en gratis app hvor alle bøkene du har kjøpt automatisk dukker opp.  Amazon´s Kindle-app er et annet eksempel. Slike apper er superenkle å bruker. En fordel er at boklesingen synkroniseres mellom ulike plattformer. Ulempen er at de vanligvis bare lar deg lese bøkene du har kjøpt hos nettopp denne ene nettbokhandelen.

 Under får du et kort eksempel på hvordan “Smertens smil – en reise i Kambodsja” ser ut når du åpner den i iBook på en iPad og begynner å bla i boken. Du ser også hvor enkelt det er å endre fontstørrelse:

Kan ebøkene leses overalt?

Det kommer an på hva slags kopibeskyttelse ebokfilen har.

Mange forlag velger å beskytte bøkene med Adobe DRM. Dette er en teknisk kopibeskyttelse, som gjør at du må ha en nøkkel for å låse opp boka. Den kan bare leses av digitale enheter som støtter standarden og på et begrenset antall enheter.

Forlag velger teknisk kopibeskyttelse for å gjøre det vanskelig å piratkopiere boken. Men det kan også gjøre det vanskeligere for enkelte kunder å lese boken der de ønsker. Du kan for eksempel ikke lese en bok som er beskyttet med Adobe DRM på et Kindle-lesebrett, rett og slett fordi Kindle ikke støtter denne standarden.

Andre bøker beskyttes med såkalte vannmerker. Dette betyr at sporbar informasjon, for eksempel ditt navn eller epostadresse, skrives inn i den digitale filen. Ved piratkopiering er det da lett å se hvor originalen stammer fra, men det er ingen tekniske begrensninger. Ebøker med vannmerking kan leses overalt, også på et Kindle-lesebrett.

“Smertens smil – en reise i Kambodsja” selges primært gjennom ebok.no – og er beskyttet med sosial vannmerking. Du kan dermed lese den hvor du måtte ønske. Jeg tror sterkt på å gjøre det enklest mulig for leserne og ikke bygge opp hindringer unødig. Så øker kanskje sjansen noe for boka kan bli piratkopiert. Det liker jeg selvfølgelig ikke. Men jeg tror folk flest ønsker å være ærlige hvis det bare gjøres enkelt å kjøpe. Boken koster også bare 99 kroner.

Hva er fordelene for meg som leser?

Mange elsker bøker på papir – og tenker at deg gir en helt egen følelse. Likevel er det mange fordeler med ebøker:

 • Vanligvis er det billigere. Det koster betydelig mindre å produsere en ebok – og i mange tilfeller er det reflektert i prisen.  Min bok er for eksempel priset til 99 kroner, som gir omtrent det samme til meg som forfatter som om jeg hadde gitt ut en papirbok på forlag til 350 kroner.
 • Du har alltid med deg boken. En ebok kan leses både på nettbrett, mobil og laptop – og lesingen kan synkroniseres på tvers av plattformene.
 • Du velger skriftstørrelse selv. Her har vi alle ulike preferanser. Det er bare å endre størrelsen hvis du ikke er fornøyd.
 • Mange ebøker har mer bilder. “Smertens smil – en reise i Kambodsja” er for eksempel illustrert med et femtitalls fargebilder, noe jeg ikke ville hatt råd til hvis den skulle komme ut på papir.
 • Det er superraskt å kjøpe nye bøker. Jeg har faktisk flere ganger kjøpt bøker bokstavelig talt på flytrappen når jeg skal på reise og kommer på at jeg må ha litt lesestoff. Det trenger ikke gå mer enn et minutt fra du finner ut at du vil lese en bestemt bok til du har den lastet ned på nettbrettet ditt.

Så hva gjør jeg nå?

Kjøp en bok og prøv!

Det er ingen grunn til å vente. Selv er jeg i alle fall overbevist om at ebøker vil bli større enn papir i løpet av ganske får år. Og jeg tror mange vil bli positivt overrasket hvis de prøver.

Som forfatter vil jeg selvfølgelig foreslå at den første boken du prøver med, er min egen: “Smertens smil – en reise i Kambodsja”. Det er en journalistisk reise i lutfattige Kambodsja, et av Asias mest fascinerende land. 

Eboken kjøpes enklest hos ebok.no.  Kjøpsprosessen er veldig kjapp, særlig hvis du allerede har en SpID-login, noe svært mange nordmenn allerede har fordi de bruker produkter fra Schibsted.

Deretter går du inn i “Min bokhylle” – og vips, boken er der. Du kan så enten laste den ned til din maskin, sende den til Kindle eller gi den som en gave til venner. Har du installert appen til ebok.no (søk på ebok.no i App Store), dukker boken automatisk opp der neste gang du logger inn.

Det kan egentlig ikke bli så mye lettere.

Kjøp "Smertens smil - en reise i Kambodsja"av John Einar Sandvand her

 

 

 

3 comments… add one
 • Ivar Nesje

  Flott at du velger den beste hindringen mot piratkopiering. Adobe DE DRM fungerer ikke, og som med all annen DRM, ligger det gratis programvare på nett for å fjerne den såkalte beskyttelsen. Det gjør det litt vanskeligere å piratkopiere (ca 10 minutter for å finne og laste ned riktig program + 1 minutt per bok), og mye vanskeligere å bruke lovlig (det fikk jeg aldri til).

 • John Einar Sandvand

  Helt enig, Ivar! Jeg tenker at det ikke er kopibeskyttelse som til syvende og siste avgjør om folk er interessert eller ikke.

  Men likevel er det et tankekors at mange tilsynelatende føler det er en høy terskel for å kjøpe ebøker. Hvordan kommer vi rundt det?

  Jeg vil tippe at mitt faktiske salg av “Smertens smil” er på rundt tredjedelen av de som sier de gleder seg til å lese boken.

  Hvorfor kjøper ikke majoriteten, når de påstår at de skal lese boken?

  Det lurer jeg på….

 • Vegard Engen

  Et par ting her.

  Som med fysiske bøker, gjelder vel åndsverksloven. Det betyr at du godt kan låne bort boken til kona/sønnen eller datteren.

  Dessuten – mange av oss har vel fryktelig mange bøker vi skal lese, men ikke har lest enda….

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.