≡ Menu

Hvorfor bare skrive ebok?

Smertens smil - en reise i Kambodsja. Ebok av John Einar Sandvand

“Smertens smil” kommer bare ut som ebok. Hvorfor det?


Kjøp "Smertens smil - en reise i Kambodsja"av John Einar Sandvand herJeg har gitt ut to papirbøker tidligere. Den første var “Religion til salgs – søkelys på Scientologikirken”, som kom på Aventura Forlag i 1993. “Å flytte fjell – en reise i Asia” ble utgitt på Aschehoug i 2005.

Denne gangen gir jeg ut boken selv – og kun som ebok. Hvorfor det?

Det er flere grunner.

Fremtiden er digital

Fortsatt er ebøker i sin spede begynnelse i Norge – og papirbøker dominerer. Men det er ingen tvil om hvilken vei utviklingen går. I løpet av de neste fem årene vil ebøker ha overtatt for papirbøker som den vanligste leseplattformen. Det er i alle fall min påstand.

Selv leser jeg i dag bøker nesten utelukkende digitalt. Jeg elsker Kindle, som har en lesekvalitet som er minst like god som papir. Men jeg kan også med glede lese bøker på iPad og iPhone. Det har vært helger på reise hvor jeg har lest i samme bok på alle tre plattformer, alt etter hva som passet i situasjonen.

Papir er fordyrende

Lesekvaliteten er like god digitalt, hvis ikke bedre. På ebøker kan du for eksempel justere skriftstørrelsen slik at den passer deg og ditt syn.

Den vesentlige foskjellen er derfor todelt:

  • Det finnes en del romantikere som tenker at den fysiske kvaliteten på papir gir en egen leseopplevelse
  • Papirbøker koster mange ganger så mye å produsere – og kostnaden øker for hvert eksemplar.

Markedsmessig burde jeg kanskje tenkt at jeg burde tilfredsstille romantikerne. De er jo tross alt et betydelig marked. Men å møte deres behov gjør også boken mange ganger så dyr. Og det leder meg til neste punkt:

Ebøker gir mer til meg som forfatter

Jeg kan love at jeg ikke skriver bok om Kambodsja for å tjene penger. Til det er temaet for sært for et lite norsk publikum. Men likevel kan det jo være greit å se litt på økonomien i det for meg som forfatter.

Størstedelen av inntekten jeg kan regne med, kommer fra Det faglitterære fond. Jeg var heldig og fikk et prosjektstipend fra fondet som har dekket mine kostnader.

Men en forfatter får også royalty per solgte bok. Det regnestykket er enkelt:

Hvis jeg hadde gitt ut boken på papir hos et vanlig forlag, ville jeg typisk fått 13 % av prisen per bok. For en bok som selges til 350 kroner – en ganske så typisk pris – ville det gitt meg 38 kroner per bok.

Hvis jeg gir ut boken selv hos aktører som ebok.no, digitalbok.no eller hos Apple, får jeg som forfatter 70 % per bok. Det vil si: Helt riktig er ikke det. For først skal staten ha sine 25 % i moms, noe som ikke kreves inn hvis man gir det ut som papirbok. En politikk fra forrige århundre.

Uansett sitter jeg som forfatter igjen med mesteparten av inntekten. Og selv om jeg regner inn at jeg tar på meg noen ekstra kostnader og staten skal ha sin moms, vil en pris på rundt 90 kroner gi meg som forfatter omtrent like mye i inntekt som papirboken til 350 kroner.

Jeg trenger ikke forlag

Hva trenger jeg egentlig et forlag til?

Slik jeg ser det, oppfyller et forlag tre roller for en forfatter:

  • Redaksjonell kvalitetskontroll
  • Produksjon av boken
  • Markedsføring

I tillegg er det for mange et element av status å komme ut på et anerkjent forlag.

I mitt tilfelle tar jeg hånd om produksjonen selv. Det er en mye enklere prosess for en ebok, men fortsatt er det oppgave som skal gjøres. For eksempel må det designes et cover og manuskriptet må gjøres om til et filformat som heter epub. Jeg har satt ut disse oppgavene til dyktige frilansere i Filippinene og India.

Markedsføringen ønsker jeg også å gjøre selv, for eksempel ved å oppdatere dette nettstedet. Jeg kommer til å bruke sosiale medier i stor grad – og se hvor langt jeg kommer med det.

Da gjenstår redaksjonell kvalitetskontroll. Dette er en viktig funksjon hos et forlag, som utvilsomet bidrar til å løfte kvaliteten på de fleste manuskript.

Betyr det at denne boken ikke har gått gjennom en kvalitetskontroll? Nei, det gjør det ikke. I tråd med stipendkravene fra Det faglitterære fond har den vært gjennom både en faglig og språklig kontroll:

  • Den anerkjente Asia-forfatteren Torbjørn Færøvik, som flere ganger har mottatt Brage-prisen, har lest gjennom manuskriptet og gitt verdifulle faglige råd
  • Redigerer Eiolf Solvang i Aftenposten har språkvasket manuskriptet og avverget en rekke språklige blemmer

Jeg hadde ikke tid til papir

Prosjektet har tatt lenger tid enn planlagt – og da manuskriptet i praksis var ferdig fra min hånd konkluderte jeg at det ikke var noen grunn til å vente lenger. Bare få det ut! Å kjøre hele prosessen med et forlag ville forsinke prosessen med mange måneder. Produksjon av papirbøker er mer komplisert og tidkrevende – og jeg ville også måttet vente til hva forlaget mente var et gunstig utgivelsestidspunkt.

Jeg lærer mer på denne måten

For en som har jobbet med digitale medier i flere år er det rett og slett spennende å gi ut en ebok på egen hånd. Både produksjonen av eboken og markedsføringsaktiviteter er spennende nye erfaringer for meg. Og det er også relevant i jobben jeg gjør til daglig.

Derfor: Jeg håper du vil kjøpe “Smertens smil”!

Kjøp "Smertens smil - en reise i Kambodsja"av John Einar Sandvand her
1 comment… add one

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.