≡ Menu

10 tips for at din lokale fotokalender skal bli en suksess!

PLANLEGGINGEN: Det er på tide å planlegge din lokale fotokalender! Her er 10 ting du må sikre er i orden!

Lokalkalenderen 2017: Guideartikkel 2 av 10

Dette er andre  av ti guideartikler om hvordan du kan lykkes med å gi ut en lokal fotokalender. Alle artiklene er basert på mine erfaringer med “Ås-kalenderen 2016”.  Neste artikkel publiseres 20. mars. 

Meld deg på her for å følge “Lokalkalenderen 2017”!

Vi har allerede skrevet om hvordan det er viktig at du jobber med å bygge troverdighet i ditt marked som en dyktig fotograf.

Men si at du nå har bestemt deg for å gi ut en lokal fotokalender.

Så langt er beslutningen hemmelig. Men ikke så lenge. Nå gjelder det å planlegge lanseringen på en god måte.

Her er 10 ting du må sikre at er i orden i planleggingsprosessen. Dette er basert på mine egne erfaringer med “Ås-kalenderen 2016” – og er ment som en forberedelse til artiklene som kommer i de neste månedene:

1: Ha lokal troverdighet som fotograf

Dette er hva vi skrev om i første artikkel. Du må ta aktive steg for å bygge din egen posisjon som en dyktig lokal fotograf. Forhåpentligvis har du allerede langt på vei denne posisjonen.  Hvis ikke, er det ingen grunn til å vente. Sett igang aktiviteter allerede nå. Del bilder! Vis dem fram! Engasjer deg lokalt! Kort sagt: Gjør alt du kan for at folk i ditt marked skal legge merke til deg som fotograf!

2: Sørg for at fotokalenderen egner seg som julegave

Fra min egen erfaring: Ikke noe er viktigere for at ditt lokalkalenderprosjekt skal lykkes enn at kalenderen egner seg som julegave.

Minst halvparten av kalenderne jeg solgte ble gitt bort som julegave.  Dette er nøkkelen til suksess etter min mening. Folk i ditt marked må oppleve at produktet har kvaliteter som gjør at det er en naturlig gave til venner og familie.

Hva betyr dette? Hva må til for at fotokalenderen egner seg som julegave?

Her er noen mulige punkter:

  • Det må fremstå som et kvalitetsprodukt – eller noe eksklusivt. En kalender i A4 trykket på tynt papir og med store logoer fra sponsorer vil ikke vinne fram her. Folk må oppleve at produktet fremstår som noe de selv kunne tenke seg å kjøpe.
  • Det må ha riktig pris. Høy pris signaliserer høyere kvalitet enn lav pris. Men samtidig må prisen være på et naturlig nivå for hva folk flest bruker på julegaver.
Kalenderen må egne seg som julegave hvis prosjektet skal bli en suksess.

Kalenderen må egne seg som julegave hvis prosjektet skal bli en suksess.

Meld deg på her for å følge “Lokalkalenderen 2017”!

3. Gi kalenderen en tydelig profil

Dette henger sammen med å sikre at kalenderen egner seg som julegave: Produktet må være tydelig!

Den tydeligste og mest åpenbare avgrensningen er å si at alle bildene er fra et bestemt geografisk sted – og så gi kalenderen et navn som passer til det.

Men du bør også velge et konsept og holde deg til det. Ikke bland alle mulige slags bilder. Ha en tydelig ide som gjennomsyrer hele kalenderen.

Ås-kalenderen hadde lokale landskapsbilder som konsept – og alle tatt i en sammenlignbar stil. Kanskje har ditt prosjekt et helt annet konsept, for eksempel folkeliv i kommunen. Uansett: Gjør et tydelig valg – og hold deg til det i hele kalenderen!

En klar profil innebærer at det er en sammenheng mellom bildene når det gjelder:

  • Overordnet ide
  • Motiver
  • Måter bildene er tatt på
  • Format
  • Bildebehandling
  • Hvem de appellerer til
  • Etc.

4. Høy kvalitet på bildene

Kanskje fremstår det som åpenbart. Jeg understreker det likevel: Bildene i kalenderen må fremstå med høy kvalitet!

Mer enn noe annet er kvaliteten på bildene med å avgjøre folks betalingsvilje for kalenderen din. Derfor må du være nøye i utvelgelsen.

Meld deg på her for å følge “Lokalkalenderen 2017”!

5. Ha flere salgskanaler

En fotokalender selger ikke seg selv. Salget må forberedes – og du må bruke tid på det.

I planleggingen er det viktig at du tenker gjennom hvilke salgskanaler du kan bruke lokalt. Hva som vil fungere, vil helt sikkert variere fra kommune til kommune. Jeg vil likevel gi et klart råd:

Sats på flere salgskanaler og se hva som fungerer!

Ikke tro at den lokale bokhandelen skal fikse salget for deg! Kanskje vil det være en superkanal, kanskje vil du bli frustrert og skuffet. Jeg fikk flere overraskelser under salget av Ås-kalenderen. Et par kanaler fungerte over all forventning, mens andre ga skuffende resultater. Mer om dette i senere artikler.

Poenget nå: Ikke sats alt på ett kort! Planlegg flere alternative måter å selge på! Du vill tidsnok se hva som fungerer og hva som ikke virker.

En av mine salgskanaler: Et enkelt salgsbord ved inngangen til Ås Kvartal.

En av mine salgskanaler: Et enkelt salgsbord ved inngangen til Ås Kvartal.

6. Sørg for at det er enkelt å kjøpe kalenderen

Ikke bare trenger du flere salgskanaler, men selve kjøpsprosessen må også være enkel. Det gjelder både hvordan man bestiller og betaler.

Dette er ikke minst viktig for salg utenom profesjonelle aktører, som for eksempel dør-til-dør salg eller bestilling gjennom din nettside.

En ting du bør huske med en gang: Nordmenn har ikke lenger kontanter! Du er nødt til å tilby en annen betalingsform, enten det er bankoverføring eller kort.

Et godt tips: Sjekk kortautomaten til iZettle.  Kortautomaten kobles med en kabel til mobiltelefonen og er superenkel å bruke.  Forretningsmodellen til iZettle er også tilpasset småbedrifter med liten omsetning. Det er ingen investerings- eller månedskostnader,  i stedet trekkes du en liten prosentandel av alle transaksjonene.

Meld deg på her for å følge “Lokalkalenderen 2017”!

7. Hold orden i økonomien

Det er lett å tenke at fotokalenderen bare er en hobby og at du alltids kan finne ut av hvordan du skal gjøre med regnskap og andre formalia senere.

Dessverre er ikke det så lurt. Hvis du lykkes med kalenderprosjektet kommer du fort i en situasjon hvor overskuddet må oppgis til skattemyndighetene og hvor du kanskje til og med må registrere deg for moms.

Derfor: Tenk på den formelle regnskapsbiten allerede nå.

Her er hvordan jeg selv har gjort det:

  • Jeg registrerte et personlig selskap i Brønnøysund (Sandvand Digital Content). Dette selskapet er base for alle mine fotoaktiviteter
  • Jeg investerte i et online regnskapssystem for regnskap og fakturering. Jeg bruker Tripletex, og er fornøyd med det. Men det finnes flere andre alternativer der ute som jeg ikke har undersøkt.  Selvfølgelig kan man også bruke excel – og en tjeneste som Sendregning.no for fakturering.
  • Jeg gjorde en avtale med en lokal regnskapsfører. For å spare kostnader, fører jeg alle poster i Tripletex selv. Men regnskapsføreren går gjennom alt til slutt, gjør opp årsregnskapet og leverer min selvangivelse som næringsdrivende. Dermed er jeg trygg på at hva jeg leverer til skattemyndighetene blir riktig.
  • Etter at jeg nådde en omsetning på 50.000 kroner, måtte jeg også momsregistrere selskapet mitt. Jeg var ganske bekymret for momsdelen, men det viste seg å være enklere enn jeg hadde trodd. Og med en stor fordel: Jeg kan nå trekke fra moms på alle fotoinvesteringene mine!

Hovedpoenget er: Ikke tenk at alt dette fikser du sikkert senere.  Start forberedelsene også for den kjedelige økonomibiten nå!

8. Bygg en kundebase allerede nå

Tenker du at du kanskje vil selge andre fotoprodukter i lokalmarkedet etter kalenderen hvis det blir en suksess? Eller at du kanskje vil gi ut en kalender også neste år?

Da bør du allerede nå tenke på hvordan du kan bygge en kundebase!

Hva mener jeg med en kundebase?

Jo, at du har navn og epostadresse på de som kjøper eller viser interesse for kalenderen din – og har mulighet til å kontakte de senere med nye tilbud.

Har du en kundebase, kan du senere gi de gode ekstratilbud eller du kan gjøre en undersøkelse om hva de syntes om kalenderen du solgte. Dette har stor verdi for deg.

Hva kan du gjøre allerede nå?

Selg ideen om en lokal fotokalender – og be alle som er interessert i å bli holdt informert om å registrere seg.

Selv bruker jeg Mailchimp for mine maillister – og er veldig fornøyd med det. Mailchimp er gratis inntil du når et visst nivå – og gjør det enkelt å sende ut eposter til alle på din liste. Når du på et tidspunkt begynner med salg av kalenderen, kan du oppfordre folk til å registrere seg.

For Ås-kalenderen satt jeg igjen med en mailliste på 230 kunder. Gitt at gjennomsnittskunden kjøpte to kalendere (mange lokale julegaver her 🙂 ), betyr det at jeg har muligheten til i år å gi et åpningstilbud til to tredjedeler av kundene mine. Det ga meg også muligheten til å gjennomføre en kundeundersøkelse i januar.

Hovedrådet: Bygg en kundebase! Nå!

Meld deg på her for å følge “Lokalkalenderen 2017”!

9. Skaff lokale samarbeidspartnere

blindeku copyDu kan ikke gjøre alt alene! Særlig ikke hvis du skal selge noen hundre kalendere i lokalsamfunnet ditt.

Derfor: Skaff deg en eller flere lokale samarbeidspartere!

Hvem kan dette være? Noen ideer:

  • En lokal forretning med et konsept som passer kalenderen din. Selv valgte jeg å la Den Blinde Ku i Ås være den viktigste kanalen for de som ville kjøpe kalenderen i butikk. Den Blinde Ku er en sterk lokal merkevare, kjent for sine gode, lokalproduserte oster. De har et restaurantlokale i Ås sentrum hvor de også selger god mat og råvarer fra morgen til kveld. For meg var de en perfekt samarbeidspartner: Sterk lokal merkevare, stor lokal troverdighet og ingen konkurrerende produkter!  Jeg fikk rikelig plass på veggen i restauranten til å henge opp bilder fra kalenderen – og de var fornøyd med å alliere seg med et annet produkt som også heiet på lokalsamfunnet!
  • En lokal idrettsforening. Hva med å la den lokale idrettsforeningen ta ansvar for en del av salget? Vi vet alle hvordan idrettslag sliter med å skaffe inntekter – og presset det er på foreldre til å bidra med dugnadstimer. Ofte driver de med relativt meningsløse aktiviteter for å skaffe penger, for eksempel å selge doruller dør-til-dør. Vil det ikke være bedre for idrettslaget å selge en lokalpatriotisk kalender?
  • Lokalavisen. Kan lokalavisen bruke kalenderen din som en ekstra-gave til nye abonnenter – eller være en hovedsponsor? Tross alt heier dere begge på lokalpatriotismen! Det er verdt å spørre.

10. Vær personlig og modig!

Det hjelper lite å være beskjeden når man skal drive med salg.

Kalenderprosjektet ditt har mye større mulighet til å lykkes hvis du selv er personlig engasjert. Utfordre deg selv! Vis deg fram! Tør å være stolt fotograf! Tør å skryte av ditt eget prosjekt! Tør å kommunisere med folk!

Kort sagt:

  • Vær personlig!
  • Vær modig!
  • Ta sjanser – og ikke vær redd for å dumme deg ut!

10 guideartikler om å lykkes med en lokal fotokalender

Meld deg på her for å følge “Lokalkalenderen 2017”!